onsdag 18 januari 2012

Torrt tillstånd

Vädret har varit helt ok för klättring senaste tiden, men mörkret har tagit över redan innan jag lämnar jobbet. Helgerna har varit helt ok, men då har det också varit fullt upp med att sanera kyffet jag bor i. Så klättringen nu består mest av att halka omkring på plastgreppen i DansGarage och hålla farten uppe. Det har gått trögt större delen av inomhussäsongen, men nu i tisdags känns det som att det släppte. Det blev lite mer fart i kroppen och upplevelsen av att höstens nedstämdhet hade lämnat under föregående helg gjorde att klättringen nu kändes som en ren njutning. Inte blev det sämre av att jag orkade skicka fyra problem från mellandagarnas klättring. Även att "originalgänget" var samlat igen. Originalgänget i detta sammanhang är givetvis räknat från när jag började slita plast i garaget.

Tyvärr så är ett par av dem skadade så det blir för deras del inte så mycket slitande men bara deras närvaro höjer stämningen då de är ett par underbara personer. Med det tidigare inlägget om fingerskador så kommer jag nu att fokusera mer på axelskador som inte är helt ovanligt inom klättringen och som även drabbat en av mina goa vänner.

Med att formen börjar stiga så ökar bara suget efter att komma ut och klättra och åka iväg nånstans (läs Fontan) till våren. Så nu är det bara till att ge sig i kast med att boka stuga och bygga på formen så att jag orkar klättra ordentligt en vecka. Bara det att ha något att se fram emot är skönt för att orka med allt som händer i vardagen och sträva efter något. Nu får det vara nog med svammel för denna gången, jakten på stuga ska intensifieras.

2 kommentarer:

  1. Det här med skador...
    Man kan skriva hur mycket som helst om diverse olika skador som klättringen medbringer.
    Fysiska som psykiska.

    MEN! och det är ett stort MEN!

    Ska man hålla sig frisk så är medicinen: KLOKHET.

    Klättra efter din egen förmåga.
    Lär känna din kropp.
    Har du en kass dag klättra inte hårt.
    Våga tänja på gränserna lite då och då.
    Värm upp!
    Tänj efteråt!
    Avsluta aldrig ett pass på fingerbrädan!
    Mål 1: 15-20 pull-ups
    Mål 2: Alla konstiga deadhang, fingerpositioner etc på greppbrädan.
    Mål 3: 20 pull-ups på sloper.
    Mål 4: du är redo för en vecka i Font!

    Inget jävla hokus-pokus utan ren jävla klokhet.
    Ursäkta ordvalen men ibland är det skönt att svära, det ger liksom mer tyngd.
    //Dan

    SvaraRadera
  2. Till att börja med så ger inte svordomar mer tyngd. Däremot så är det kanske bra för dej att uttrycka dej på ett sätt du själv förstår.

    Jag håller med om att det gäller att vara klok för att undvika skador och inte klättra över sin förmåga men det finns däremot lika många olika vägar att ta sig fram i utvecklkingen som det finns människor och därmed går det inte att spika ett program för att optimera. Individanpassat är ju det bästa för att bygga bort eventuella svagheter muskulärt eller tekniskt. Ditt tänkande låter mer som att försöka bygga styrka och inget annat.

    Angående töjning så förstår jag inte vitsen av att hålla på med sånt. Det finns inget stöd medicinskt för att det ska vara bra för kroppen. Däremot att träna i rörelseomfångens ytterlägen under en belastning du klarar av är mer optimalt.
    Dessutom var inte detta inlägget inriktat på förebyggande skador, så varför vaknade du idag?

    SvaraRadera